Loading...
Чи потрібні засоби електронного документообігу в закладах загальної середньої освіти?

Одним з найголовніших напрямів роботи нашої компанії є розробка програмного забезпечення для закладів загальної середньої, професійної та базової вищої освіти. Нерідко у керівників закладів освіти виникають питання — а чи дійсно впровадження системи автоматизації освітнього процесу здатне принести користь? Чи не стане використання такого програмного забезпечення подвійним навантаженням на викладачів? На ці та деякі інші питання ми спробуємо відповісти в цьому матеріалі.

Що таке система автоматизації освітнього процесу? Це програмний продукт, який дозволяє автоматизувати звітність закладу освіти та спростити доступ до інформації про освітній процес здобувачів освіти. Так, наприклад, оцінка, виставлена вчителем в журнал, тема уроку, домашнє завдання одразу стають доступними для перегляду в кабінеті учня. Учні та вчителі за допомогою такої системи мають змогу контактувати один з одним дистанційно в режимі реального часу.

До основних функцій такого програмного забезпечення належить:

  • зберігання інформації про навчальні заняття та результати успішності учнів;
  • формування розкладу навчальних занять та його перегляд в різних формах звітів;
  • автоматичне формування звітів про успішність;
  • автоматична генерація друкованої форми класного журналу на основі даних, внесених викладачами згідно державних стандартів;
  • забезпечення швидкого доступу до інформації працівників закладу освіти та учнів;
  • спрощення розподілу робочого часу працівників.

Звичайно, це не всі можливості систем автоматизації навчального процесу, але, навіть на їх основі можна зробити висновок, що програма є незамінним помічником в роботі керівного складу закладу освіти та учнів.

Найчастіше питання, яке ставлять нам — а яка користь для вчителів? Навіщо вести паперовий журнал та електронний одночасно? Відповідь досить проста та прозора — програмне забезпечення здатне формувати друковані форми класних журналів відповідно до державних стандартів. Таким чином, немає потреби вести паперовий журнал — його можна просто роздрукувати наприкінці навчального періоду або року. Таким чином, питання подвійного навантаження відпадає саме собою.

Ще одне розповсюджене питання, яке ставлять нам — які технічні пристрої потрібні для доступу до системи? Для забезпечення доступу до програми підходить будь-який пристрій, який має встановлений Web-браузер та підключення до мережі Інтернет (навіть смартфон). Сьогоднішні технології дозволяють створювати програмне забезпечення таким чином, щоб його було зручно використовувати і на компʼютері, і на смартфоні.

Крім того, нас нерідко питають — а що робити тим учням, які не мають можливості мати постійний доступ до системи? Відповідь теж досить проста — інформацію про успішність можна дізнаватися у вчителів напряму, як це відбувається при використанні паперових форм документів.

Досвід впровадження нашого продукту Smart School говорить про те, що такі системи дійсно спрощують велику кількість типових процесів для керівного складу закладів освіти, викладачів та учнів, а також дозволяють батькам контролювати якість успішності їх дітей та оперативно реагувати на проблеми з навчанням.