Loading...
Переваги та недоліки використання мови PHP для Backend розробки

PHP — мова програмування загального призначення, що використовується для розробки Web-орієнтованого програмного забезпечення. На сьогодні PHP є лідером серед мов програмування, що використовуються для створення динамічних Web-сайтів. PHP використовується для розробки проектів різних масштабів — від найпростіших сайтів до великих багатофункціональних Web-сервісів.

Ця мова програмування має ряд значних переваг, які роблять її основним інструментом для розробки серверної частини додатків та сайтів.

1. PHP підтримується за замовчуванням майже будь-яким сучасним хостинг-провайдером, що є запорукою доступної вартості серверів для додатку або сайту, написаного цією мовою.

2. З використанням PHP створено велику кількість систем управління контентом (CMS) для сайтів, таких як WordPress, Joomla, Drupal — системи загального призначення, OpenCart, Magento — системи для управління Інтернет-магазинами. Це лише найбільш розповсюджені та безкоштовні CMS, їх реальна кількість — безкоштовних та платних — дуже велика.

3. Створено значну кількість високоефективних інструментів та фреймворків, що засновуються на PHP. Вони дозволяють розробникам створювати додатки швидше, при цьому підтримуючи код програми в чистоті. До таких інструментів належать Symfony, Laravel, Yii2, CodeIgniter 4 — це лише найбільш розповсюджені.

4. Висока швидкість роботи. Останні версії PHP вражають швидкістю відпрацювання скриптів у порівнянні з іншими мовами програмування.

Проте, як і будь-який інструмент, PHP як мова програмування має ряд недоліків. Справа в тому, що мова має дуже низький поріг входження. Це обумовлено тим, що спочатку він створювався як інструмент для розробки домашніх сторінок — такий, який кожен зміг би освоїти. На перший погляд, в цьому немає нічого поганого. Але насправді ця особливість дозволяє входити в PHP розробку тим, хто не має достатнього досвіду в програмуванні. А створення програмного забезпечення недосвідченим розробником може призвести до проблем з безпекою та технічною підтримкою проекту в подальшому.

Таким чином, PHP — це чудовий інструмент для розробки серверного програмного забезпечення, який може забезпечити високу швидкодію та безпеку, а також простоту подальшої технічної підтримки, але лише в тому випадку, коли цей інструмент знаходиться в руках справжнього майстра.