Loading...
З чого почати вивчати Web-програмування та які технології обрати?

На сучасному етапі розвитку технологій Web-орієнтоване програмне забезпечення набуває все більшої популярності. І для цього є вагомі причини — з розвитком та поширенням Інтернету, зі збільшенням кількості гаджетів та їх різноманіттям все менш зручними стають програми, які треба встановлювати на компʼютер і все більш зручними стають додатки, які працюють однаково на будь-якому пристрої, а свої дані зберігають в хмарному сховищі. Звичайно, ми не можемо повністю відмовитися від десктопних програм і є галузі, які виагають їх створення і використання, але і не можемо заперечити, що для багатьох задач найкраще підходить саме Web-додаток.

Загалом, Web-розробка поділяється на два основних напрями — це створення серверної частини додатків (backend) та їх клієнтської частини, яка працює безпосередньо в браузері користувача (frontend).

Основна задача серверної частини додатку — це обробка та збереження даних у сховище, забезпечивши відповідний рівень безпеки. Для написання такого програмного забезпечення використовується велика кількість мов програмування — PHP, Node, Java, Python, C# (.NET Framework) — і це лише перелік найбільш розповсюджених, насправді їх набагато більше. Крім того, backend розробка передбачає проєктування та створення баз даних для додатків. Найчастіше використовуються реляційні бази даних. Серед найпоширеніших з них — MySQL (MariaDB), Oracle, MS SQL, PostgreSQL.

PHP — скриптова мова програмування, яка була створена для генерації HTML-сторінок на стороні сервера. PHP є однією з найпоширеніших мов, що використовуються у сфері Web-розробки. PHP підтримується переважною більшістю хостинг-провайдерів. Мовою PHP створено чимало готових бібліотек та фреймворків, які значно спрощують та прискорюють процес розробки. Обирайте мову PHP, якщо бажаєте займатися розробкою сайтів будь-якої складності або таких додатків, як CRM системи, системи електронного документоообігу тощо.

Node — платформа з відкритим кодом для виконання високопродуктивних мережевих застосунків, написаних мовою JavaScript. Серед основних переваг Node.js — висока швидкість відпрацювання скриптів, широкка спільнота, наявність великої кількості готових бібліотек. Обирайте Node.js, якщо плануєте створювати Web-орієнтовані додатки, які потребують витримання великих навантажень на сервер.

Python — високорівнева мова програмування загального призначення з динамічною строгою типізацією та автоматичним управлінням пам’яттю, орієнтована на підвищення продуктивності розробника, читання коду та його якості, а також на забезпечення переносимості написаних нею програм. На Python створено декілька фреймворків (таких, наприклад, як Django), які роблять мову добре придатною для створення сайтів та Web-сервісів.

Java — об’єктно-орієнтована мова програмування загального призначення. Застосовується переважно для створення проєктів, які потребують дуже високого ступеня захисту інформації (таких, наприклад, як системи онлайн-банкінгу). Рідко застосовується для написання простих Web-додатків.

Фахівці Smart IT Solutions в своїй практиці застосовують мову програмування PHP та систему керування базами даних MySQL. Якщо Ви бажаєте навчитися створювати серверну частину додатків — ми рекомендуємо почати саме з цих технологій. По-перше, в мережі можна знайти безліч інформації про них, адже вони буже розповсюджені, по-друге — з їх допомогою можна створити Web-серввіс майже будь-якої складності, по третє — мовою PHP написана велика кількість готових фреймворків та бібліотек, що значно спрощує та прискорює процес розробки. До найбільш поширених PHP фреймворків належать: Laravel, Lumen, Yii2, Symfony, CodeIgniter. Наша команда активно використовує Yii2 Framework, адже він відрізняється високою продуктивністю і великою кількістю готових бібліотек, створених для нього.

Клієнтська частина додатку — це така програма, яка виконується на компʼютері (в браузері) користвача. Тут все дещо простіше — на сьогоднішній день абсолютна більшість браузерів підтримує лише одну мову програмування — JavaScript. Цією мовою також написано безліч готових бібліотек та фреймворків. Сьогодні найбільш розповсюдженими є Vue, Angular, React. Крім того, frontend розробник повинен вміти виконувати верстку Web-сторінок із застосуванням мов HTML5 і CSS3 та використанням CSS фреймворків, найбільш поширеним з яких є Bootstrap.

Крім того, на сучасному етапі розвитку технологій, мовою JavaScript можна писати не лише Web-додатки, але і мобільні застосунки для Android та iOS. Це реалізується за допомогою таких технологій, як React Native, NativeScript тощо.

З чого почати вивчати Web-розробку? По-перше треба освоїти ази мов HTML (мова розмітки) та CSS (мова опису стилів сторінки). Це знадобиться як backend розробнику, так і frontend програмісту. Вибір основного напряму — серверне чи клієнтське програмування залежить від Ваших власних вподобань. Якщо Вас більше цікавить технічна сторона розробки, яка включає в себе проектування баз даних, обробку інформації, забезпечення інформаційної безпеки додатку — то розробка на стороні сервера — це те, що Вам треба. Якщо Вам подобається працювати з візуальним оформленням, забезпечувати зручність роботи користувачів з програмою — то клієнтське програмування — Ваша ніша.